DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kar Yağması ile Kars ve Ardahan Kaz Kesimi Başladı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kar Yağması ile Kars ve Ardahan Kaz Kesimi Başladı

Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı olmak üzere mevsimin ilk karı yağmasıyla Köylülerin yöresel yiyeceği olan Kazlar kesilmeye başlandı.

Geçtiğimiz hafta karın yağmasıyla birlikte Serhat bölgesi olarak bilinen Kars, Ardahan ve Iğdır’da köylüler Kazları kesmeye başladı. Bölge insanı için hem Eti, Ciğeri ve tüyü oldukça kıymetli olan Kaz kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor.

Özellikle Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da kış aylarında sofralarda olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor. Köylüler ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ diyerek geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor. 

Kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının bozulduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.

Kars ve Ardahan’ın simgesi haline gelen, adına festivaller düzenlenen, filmler çekilen Kaz eti, bölgede yaşayan köylüler için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen kaz eti önemli bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Ayrıca büyük şehirlerde hemşehri Dernekleri tarafından düzenlenen dayanışma gecelerinde bölgeden getirtilen kaz eti ikram ediliyor.

Kars ve Ardahan’da bu yıl Kaz fiyatları 200 TL ile 270 TL arası satılıyor.

 

YORUM YAP