DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kars ve Ardahan İllerinde Kaz Kesimi Başladı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kars ve Ardahan İllerinde Kaz Kesimi Başladı

Soğuk ve Karlı Kış mevsimi ile Serhat Bölgesi olarak bilinen Kars ve Ardahan Köylerinde en temel yöresel yiyeceği olan Kazlar kesilmeye başlandı.

Geçtiğimiz hafta karın yağmasıyla birlikte Kars ve Ardahan’da köylüler Kazları kesmeye başladı. Bölge insanı için Eti, Ciğeri ve tüyü oldukça kıymetli olan Kaz kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor.

Özellikle Kars ve Ardahan’da kış aylarında sofralarda olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor. Köylüler ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ diyerek geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor. 

Kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının bozulduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.

Kars ve Ardahan’ın simgesi haline gelen, adına festivaller düzenlenen, filmler çekilen Kaz eti, bölgede yaşayan köylüler için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen kaz eti önemli bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Ayrıca büyük şehirlerde hemşehri Dernekleri tarafından düzenlenen dayanışma gecelerinde bölgeden getirtilen kaz eti ikram ediliyor.

Kars ve Ardahan’da bu yıl Kaz fiyatları 400 TL ile 600 TL arası satılıyor.

Kaz Etinin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı bir et türü olarak kabul edilen kaz eti, C, B, A, B1, B2, B3, B6, B12 vitamini, selenyum, çinko, bakır, fosfor, magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir.

Antikorların üretilmesinde etken rol oynayan amino asit içerir.
Bu antikorlar, vücudu viral enfeksiyonlara neden olan bakterilere karşı koruma sağlar.

Kaz etinde çok miktarda bulunan amino asitler, kanser hastalıklarının ortaya çıkmasını ve gelişmesini engellemeye yardımcıdır.

Demir oranı yüksek olan kaz eti, kansızlığa karşı çok etkili bir besindir. Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı korur.

İçindeki fosfor sayesinde, dişlerin ve kemiklerin güçlü kalmasına destek olur. Aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu yüzden yaşlılık belirtilerini engellemeye yönelik etkileri vardır.

Tiroid rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

B6 vitamini ile bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunur.

Kaz Etinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Kaz etinde bulunan riboflavin ve B-6 vitamini, saçlar ve cilt için çok yararlıdır.

Saçların çabuk uzamasına yardımcıdır.

Ayrıca cildin genç kalmasına ve yaşlılık belirtilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Fosfor ile hücrelerin yenilenmesi sürecini kolaylaştırır.

Kaz Eti Neye İyi Gelir?

Tekli doymamış yağ asitleri içeren kaz eti, inme, kalp krizi ve ateroskleroz benzeri kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur.
İnsan vücudunun günlük ihtiyacını karşılayacak oranda protein içerir.

Taze olarakda tüketilen kaz eti, Ardahan yöresinde kurutulma işleminden sonra tüketilir.

Hiç kaz eti yemeyenler için lezzetli bir kaz eti yemek istiyorsanız Ardahan usulü (kurutulmuş kaz eti yemenizi öneririz.

 

YORUM YAP