İspanya Hakkında Bilmeyebileceğiniz 15 İlginç Gerçek
1. İspanya, Alhambra, Sagrada Família ve tarihi Toledo şehri gibi 40’ın üzerinde olan UNESCO Dünya Mirasları arasında dünyanın en büyük ikinci sayısına sahip.
2. Kastilya olarak da bilinen İspanyolca, 460 milyondan fazla konuşana sahip dünya çapında en çok konuşulan ikinci ana dilidir.
3. İspanya, 1725’te kurulan Madrid’deki Restaurante Botín’e ev sahipliği yapıyor.
4. Buñol’da katılımcıların birbirlerine domates attığı Domatina Festivali, İspanya’nın en sıradışı ve kutlanan geleneklerinden biri.
5. İkonik bir İspanyol sanat formu olan Flamenko, kökleri Endülüs ve Roma (Çingene) kültüründe şarkı söylemek, dans etmek ve gitar çalmayı birleştiriyor.
6. İspanya, dünyanın zeytinyağının yarısından fazlasını üreterek, özellikle Endülüs bölgesinden dünyanın en büyük üreticisi haline getiriyor.
7. İspanya’daki Pirene Dağları, dünyanın en nadir vahşi kedilerinden biri olan nesli tükenmekte olan İberya vaşağına ev sahipliği yapıyor.
8. Kısa bir öğleden sonra uykusu olan İspanyol siesta, bugün kentsel alanlarda daha az yaygın olmasına rağmen uzun zamandır devam eden bir kültürel geleneğidir.
9. İspanya, 1992 yılında Madrid ve Seville’i birbirine bağlayan gerçek bir yüksek hızlı ray sistemi inşa eden ilk Avrupa ülkesi oldu.
10. Pamplona’daki San Fermín Festivali’nin bir parçası olan Boğaların Koşusu, 14. yüzyıla dayanıyor ve her yıl binlerce heyecan arayan kişiyi çekiyor.
11. İspanya’nın bir parçası olan Kanarya Adaları coğrafi olarak Afrika açıklarında yer alır ve volkanik manzaraları ile ünlüdür.
12. İspanya’nın gastronomisi paella, tapas, churros ve jamón ibérico gibi yemeklerle kutlanır, her bölgede eşsiz mutfak gelenekleriyle.
13. Modern romanın İspanya’da, Miguel de Cervantes’in 1605 yılında yayınlanan “Don Kişot” ile başladığı söyleniyor.
14. İspanya, Akdeniz’den Atlantik’e kadar çeşitli plajlar sunan 8.000 kilometreden fazla (4.970 mil) sahil şeridine sahiptir.
15. Mimar Antoni Gaudí’nin başyapıtı olan Barselona’daki Sagrada Família, 1882’den beri yapım aşamasında ve 2030’larda tamamlanması bekleniyor.