Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen Kars Peynir Festivali 23-24 Eylül tarihlerinde çeşitli etkinliklerle gerçekleşti.
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin katılımları ile Kars Peynir Müzesi açıldı. Peynir Müzesi açılışından sonra Bakan Kirişci festival alanında Anadolu peynirlerini tattı.
Bölge illerinin temel geçim kaynaklarından olan tarım ve hayvancılığın ulusal çapta tanıtımının yapılması amacıyla bölgede üretilen peynir, bal, kayısı gibi yöresel ürünlerine yönelik festival ve şenlikler geleneksel hale getiriliyor. Bu kapsamda Türkiye’nin birçok yöresinde üretilen peynirlerin sergilendiği Kars Peynir Festivali 23-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. İlki 2019 yılında yapılan Peynir Festivali’nin ikincisi Kars Bedesteni çevresinde düzenlendi. Kars Peynir Festivali’ne, Türkiye’den peynir ürünleri ile ön plana çıkmış olan illerden üreticiler davet edildi. Aynı zamanda başta Kars olmak üzere Türkiye genelinde üretilen peynirler bu festivalde sergilendi. Bu sayede, yöresel ürün potansiyelinin ve çeşitlerinin gelecek nesillere ulaştırılması, topluma tanıtılması ve yöresel ürün çeşitliliğine yönelik farkındalığın artırılması hedeflendi. Ayrıca bu festival ile Türkiye’de bir ilk olan Kars Peynir Müzesi’nin tanıtılması, Kars’ın marka değeri olan kaşar peynirinin ev sahipliği yaptığı ulusal çapta bir organizasyonun SERKA öncülüğünde düzenlenmesi ve Kars ili tarım ve turizm sektörüne katkı sunulması amaçlandı. Festivalde peynir atölyesinin kurulması, çocuklara yönelik oyunlar ve kaşar yuvarlama yarışmasının düzenlenmesi gibi birbirinden renkli etkinliklerde yer aldı. Festivalin son gününde ise ses sanatçısı Yudum konser verdi.