DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

2025 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması Sonuçlandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
2025 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması Sonuçlandı

İstanbul Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde 12 Nisan 2025 Cumatesi akşamı gerçekleşen 45. Yıl dönümünde Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri ve Anma Töreni yapıldı.

45. Yıl dönümünde Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri ve Anma Töreninde Gazeteci Yazar Özlem Gürses ve Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu birer konuşma yaptılar. Programda, TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü ve Yazar Ümit Kaftancıoğlu birincilik ödülünü K.Çekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi “Nefise” adlı öyküsü ile  Elmas Tunç’a plaketini verdi.

2025 ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÖYKÜ YARIŞMASI SONUÇLANDI

11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl 21. si düzenlenen öykü yarışması sonuçlandı.
Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cucunel, Eşref Karadağ, Armağan CAN ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda dereceye giren ilk 10 öykü belirlendi.

Birincilik
“Nefise” adlı öyküsü ile Elmas TUNÇ

İkincilik
“Babaannemin Sandığı” adlı öyküsü ile Salih EROL

Üçüncülük
“Yerçekimi Kuyusu” adlı öyküsü ile Ali YEŞİL

Mansiyon
“Öykülerle Yaşayanlar” adlı öyküsü ile Alp Arslan AKMAN

“Cemalifer Bir Gonca Gül, Bir Umut” adlı öyküsü ile Burçak BÜYÜKİŞLEYEN GÖNÜL

“Kaçınılmaz Olan” adlı öyküsü ile Altuğ ORGUN

“Deli Fadik” adlı öyküsü ile Derya BIYIKLI

“Tel ” adlı öyküsü ile Onur KALE

“Katran Kokusu” adlı öyküsü ile Hatice TARKAN DOĞANAY

“Kardaki Ayak İzleri” adlı öyküsü ile Yasin GÜVEN

2025 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışmasına katılan ve dereceye giren tüm yazar dostlara teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?

1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı köyünde dünyaya geldi.

İlkokul eğitiminin ardından Cılavuz Köy Enstitüsü’nden mezun oldu. Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.

Askerlik görevinin ardından TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda ‘Av Bizim Avlak Bizim’, ‘Dilden Dile’ ve ‘Yurdun Dört Bucağından’ gibi programlarla halk kültürünü, halk aşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

“Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır” diyen Ümit Kaftancıoğlu, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. ‘Evreşe Yolları Dar’ ve ‘Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar’ türküleri Ümit Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasında yer aldı. Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Ümit Kaftancıoğlu, ‘Dönemeç’ ile TRT Büyük Ödülü birinciliği (1970) ve ‘Hakullah ile Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.

11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, 13 yaşındaki kızı Pınar’ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak’taki evinden çıktı. Kızıyla arabaya yürüdükleri sırada eşi Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı. Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu’na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Saldırganlar daha sonra çalıntı olduğu anlaşılacak lacivert bir otomobille olay yerinden uzaklaştı. Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu, 45 yaşında hayatını kaybetti.

YORUM YAP