Merkezi İstanbul Güngören’de bulunan Ardahan İli Posof Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aydın Karadağ, Serhat Yaşam Dergisi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya ile yaptıkları çalışmaları anlattı.
Serhat Yaşam: Aydın Karadağ kimdir? Sizi tanıyabilirmiyiz?
Aydın Karadağ: 1963 Ardahan – Posof doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 1986 yılında mezun oldum. İlk işim özel sektörde sırasıyla, mühendis, imalat müdürü ve fabrika müdürlüğü yaptım. 1995 yılının başında İstanbul Büyükşehir belediyesi İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünde Mühendis olarak göreve başladım. Muhtelif garaj müdürlükleri, Başkan yardımcılıkları, Koordinasyon Başkanlığı, Raylı Sistem, Araç Bakım Onarım ve Ulaşım Daire Başkanlıkları yaptım. İstanbul için çok büyük önem arz eden Metrobus, yeni otobüs alımları, yeni, garaj kurulumları, bakım onarım sistemleri, kilometre başı maliyet gibi projelerde aktif olarak yer aldım. Halen İETT de görevime Teknik Danışman olarak devam ediyorum. Evliyim, bir kızım ve bir oğlum birde torunum var.
Serhat Yaşam: İstanbul Posof Derneğine Başkan olmanızdaki süreci bize anlatırmısiniz?
Aydın Karadağ: Derneğimiz 1996 yılında kurulmuş, faaliyette bulunduğu üç katın mülkiyeti kendisine ait olan köklü bir dernektir. Bu derneğin kurulmasında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum, çünkü adeta imkansızı başardılar. Rahmetli olan üyelerimizi de saygıyla anıyorum, Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Başkan olmadan önce de derneğin her faaliyetinde aktif olarak katılıyordum. Üyelerimizin yoğun teşviki ile 2012 yılında dernek başkanı oldum, beşinci dönemim, halende devam ediyorum.
Serhat Yaşam: İstanbul Posof Derneği çalışmalari nelerdir? Pandemi sürecinde Derneğin faliyetlerini anlatabilirmisiniz?
Aydın Karadağ: Derneğimiz bölgemizdeki, hatta İstanbul da bulunan en aktif derneklerden biridir. Dernek tüzüğünde bulunan tüm konularda faaliyetlerini yürütmektedir. En önemli faaliyetimiz 10 yılı aşkın süredir kesintisiz sorunsuz olarak verdiğimiz öğrenci burslarıdır. Posof’ta yapılan Posof Meslek Yüksek Okulu, Öğrenci Yurduna katkı sağladık, kamyon, minibüs temini, teknik alet edevat temininde yardımcı olduk, ihtiyaç sahibi hemşerilerimize imkanlar ölçüsünde yardımcı olduk, olmaya da devam ediyoruz. Posof’a gidemeyenler için ücretsiz silahı rahim turları düzenledik, çok sayıda sosyal ve kültürel turlar düzenledik, etkinlikler yaptık.
Pandemi toplu olarak yaptığımız etkinlikleri durdurdu, ancak yardım faaliyetlerimizi arttırdı. Pandemi döneminin de bulunduğu 3 yıllık dönemde 396 ihtiyaç sahibi Posoflu öğrenci kardeşimize 455 bin ₺ burs yardımı yaptıldı. Pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan üyelerimize sürekli kumanya, kılık kıyafet ve nakit yardım olarak destek oluyoruz, Eğitim burslarımız, lösemili ve engelli çocuklarımıza kılık kıyafet ve nakit yardım destelerimiz devam etmektedir. Ramazanlar derneğimize bereketiyle geliyor, 2020 de 78 bin ₺ olan yardım miktarı bu yıl 223.260 ₺’ye ulaştı. Bu yardımların tamamı ihtiyaç sahibi ailelere, yetim ve öksüz çocuklara, engelli ailelere, öğrencilere, Mehmetçik vakfına, Lösemili çocuklar Vakfına, Kızılay’a dağıtıldı. Posof’taki yardımlar komşu esnaf uygulaması ile 56 aile Posof’ta faaliyet gösteren iki marketimizden eşit olarak alışverişlerini yaptılar. Bu vesile ile yurt içi ve yurt dışından destek veren, katkı sağlayan duyarlı vakıf ve dernek başkanlarımıza, işadamlarımıza, Posof’umuzun tüm değerlerine şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim.Rabbim yapılan tüm hayır ve hasenatı kabul ve makbul eylesin.
Serhat Yaşam: Ardahan ve Posof ilçesinde yatırımları yeterli buluyormusunuz? Bölgenin kalkınması için öncelikli neler yapılabilir?
Aydın Karadağ: Bir çok bölgede olduğu gibi Ardahan ve ilçelerinde de özellikle göçün durdurulması için üretim ve istihdama yönelik çalışmalara yoğun olarak ihtiyaç var. Ardahan’ın nüfusu il olduktan sonra nerede ise yarı yarıya azaldı, Bunun önüne geçebilmek için Ardahan’da ve Posof ilçesinde de ciddi manada yatırımlar var, fakat batıda ne varsa doğuda da o olacak mantığıyla Cumhurbaşkanımızın deyimiyle yola çıkarsak daha yapılacak çok yatırımlar var. Özellikle turizm alanında Ardahan ve ilçelerinde çeşitli yatırımlara ihtiyacı vardır.Tabi ki turizmle ilgili yatırımlar yapılıyor, ancak yeterli seviye de değildir. Bu açığın hızla kapatılması gerektiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki belediyelerin bu alanda mutlak çalışmaları vardır. Bir başka yatırım yapılması gereken alan, tarım, hayvancılık ve arıcılıktır. Çeşitli tesisler kurularak gıda sektöründe marka olma yolunda iyi çalışmalar yapılarak Türkiye piyasasındaki raflarda Ardahan markalı ürünlerin yerini alması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunlar devlet ve yerel yönetimler eliyle olduğu kadar yerel dinamiklerin harekete geçerek devlet kaynaklarından ve hibelerden yararlanarak bu alanlarda yatırım yapmaları gerekmektedir. Özellikle girişimcilerimizin bu manada yük yüklenmeleri gerektiğini ve piyasayı bu alanlarda çeşitli çalışmalar yaparak etinden, sütünden, peynirinden, balından, arısından, endemik bitkilerden tutun birçok alan da pakete girecek Ardahan bölgesinin ürünü var. Ama bu konuda Ardahan ve ilçeleri çok bakir. Özellikle alanlarında ticaret yapan, bu alanlarda bilgi ve tecrübeye sahip kişilerin benzer örneklerini memleketlerinde yapmaları gerekiyor. Bu manada Türkiye ve Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren Posoflu bir işadamımız Ardahan da bir tekstil fabrikası, arkasından kavurma ve kaba yem fabrikası projeleri devreye sokulacak olması bölgemiz için çok sevindirici bir gelişmedir. Kaba yem fabrikası ile Hayvancılığın ve besiciliğin gelişmesini ve bunun bir Ardahan markasına dönüşmesi için bir kavurma fabrikası ile ilgili İLK İNŞAAT firmasının yapmış olduğu girişimcilik adına önemli bir örnek Bu örneklerin çoğaltılması bölgemizin kalınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Posof ilçesi gerçekten dünyanın en ender, en güzel ve en nadide yerlerinden bir belde, bir memleket. Fakat Posof tarih boyunca çeşitli sıkıntılara sahne olmuş bir memleket, özellikle Osmanlı Rus savaşı sırasında 40 yıl gibi uzun süren işgal altında kalması ve daha sonrası süreçte çok derin göçler yaşaması ve bu göçün uzun yıllar devam etmesi Posof için hakikaten sıkıntılı süreçler olmuştur. Fakat Posoflu gerek Posof’ta gerekse gittiği yerde çalışkancığıyla, başarısıyla dürüstlüğüyle herkese örnek olmaya gayret etmiştir. Bunlar güzel şeyler. Ama Posoflu giderken atasından, babasından, dedesinden kalanlarla ilgili paylaşım noktasındaki gerekli çalışmaları resmiyete dökmedikleri için daha sonraki yıllarda tapu kadastronun ilçemize gelip bu faaliyeti yaptığında bütün arazilerin çok hisseli olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Bundan sonraki süreçte de ilçemize veya köylerimize yerleşmek isteyen dışarıdaki hemşerilerimiz bu mana da çok sıkıntı yaşıyorlar. Onlarca, yüzlerce dönüm arazileri olanlar var, bu araziler bu süreçte o kadar çok hisselenmiş ki kullanılmayacak durumda hisseler dönüşmüş.Gidenlerden gelen yok, gelmek isteyen içinde bu zorlu süreç, hissedarları bulamıyor, bulursa satmıyorlar, kullanana kullan diyorlar. Özellikle Posof’ta bu konunun dışarıda Posof’u seven, Posof’a hassasiyet duyan, Posof’un gelişen bir memleket olması ile ilgili kaygılar yaşayan hemşerilerimizin bu manada alışverişlerini kendi aralarında yaparak, alım veya satım noktalarında birbirlerine ciddi mana da yardımcı olmaları gerekiyor ki; Posof’umuz hak ettiği noktaya hızlı bir şekilde varabilsin.
” Memleket uzaktan sevmekle değil, ona dokunmak, bilgiyi ve ekonomiyi aktarmakla büyür “.
Serhat Yaşam: Posof ilçesi için neler söylemek istersiniz?
Aydın Karadağ: Posof ” Saklı Cennet”,” Yıldızlar Komşu Mutluluk Beldesi” doğduğumuz topraklar. Çaresizlik ve ilgisizlik nedeniyle en çok göç veren ilçemiz. 54 yıl önce ekonomik nedenlerle ayrılmak zorunda kaldığımız, dernek başkanı olduğumda ilk defa 2014 yılında gittiğim ve toprağına bastığımda bacaklarımın tir tir titrediği, rahmetli nenemin mezarını ziyaret ettiğimden göz yaşlarımı tutamadığım POSOF. Kars’tan Posof’a gelene kadar fazla yeşilin bulunmadığı, ancak Ulgar dağından baktığında da bütün güzelliği ile karşında duran yemyeşil POSOF. Buraları sahipsiz bırakamayız.
Posof 7-8 senedir özellikle Posof Belediyesinin ve Posoflu işadamlarımızın yapmış olduğu yatırımlarla bu gün bambaşka bir konuma gelmiştir. Posof Meslek Yüksek Okulu, öğrenci yurdu, Tekstil Fabrikası, sanayi dükkanları, konaklama tesisleri, yol ve çevre düzenlemeleri, taş ve beton üretim tesisleri, doğalgaz çalışmaları, şehitlik, otogar düzenlemesi, mesire alanı düzenlemeleri, çay bahçeleri, lokantalar gibi çalışmaların tamamlanması ile daha ferah ve yaşanır bir ilçe konumuna gelmiştir. Bu çalışmaların mimarı Posof Belediye Başkanımız Proje adamı Cahit ULGAR ve ekibine burada teşekkür etmek istiyorum. Nasıl fedakarca çalıştığının şahitleriyiz.
Serhat Yaşam: Dünyada ve ülkemizde devam eden pandemi süreci için neler söylemek istersiniz?
Aydın Karadağ: 2020 yılının başlarında Çin başta olmak üzere, İspanya, İtalya, İngiltere, Brezilya, Fransa, Almanya, İran, Rusya gibi ülkelerde görüldü. Mart ayının ikinci haftasında da Ülkemizde ilk vaka tespit edildi. 65 yaş üstü vatandaşların en çok etkilendiği salgın pek çok ülkede sağlık sistemlerini zorladı. İspanya’da, Hindistan’da sağlık sistemi deyim yerindeyse çöktü.
Türkiye, ilk vakanın görüldüğü andan itibaren Sağlık Bilim Kurulu’nu oluşturarak tavsiye edilen görüşler doğrultusunda salgını önleyici bir dizi kararlar aldı. Sağlık hizmetleri başta olmak üzere, iş dünyasında, eğitim sisteminde, spor, turizm alanlarında, sosyal yaşamda kısıtlamalara gitti.
İlk önceleri vatandaşların bir kısmı panik yapsa da Hükümetimizin aldığı kararlar kısa sürede benimsendi, kurallara uyulmaya başlandı. Hatırlayınız! İngiltere, ABD gibi ülkelere uçaklarla sağlık malzemeleri gönderdik., Dünya ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye, birinci dalganın yaşandığı Mart- Eylül 2020 aylarında salgınla mücadelede üstün bir başarı sağladı. Avrupa ve Batı ülkelerine sağlık alanında verdiği hizmet örnek oldu.
İkinci dalganın yaşandığı Ekim 2020 ayından sonraki süreçte özellikle Anadolu’dan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere dönüşlerde vatandaşların Hükümet tarafından alınan kararlara ve uyulması gereken kurallara riayetteki ihmalkar davranışları sebebiyle gerilemiş olan pandemideki vaka sayıları her geçen ay hızla artmaya başlamış, nihayetinde, zorunlu olarak sıkılaştırılmış yeni kararların alınmasını mecbur kılmıştır.
Salgınla mücadele “TAMAM” şeklinde özetlenebilecek “Temizlik, Maske ve Mesafe” kuralı önemli bir tedbir olsa da, sağlıklı bir toplum kalmanın ve genç neslin sağlıklı günlere emin adımlarla yol almasının tek yolu, Hükümetimizin planına göre sıramız geldiğinde en yakınımızdaki hastaneden randevu alarak menşei neresi olursa olsun “AŞI” olmamızdan geçmektedir. Bu işin çözümü aşı olmaktır.
Hem Dünya olarak, hem de Türkiye olarak zorlu bir sınavdan geçiyoruz. Her karanlık bir gecenin aydınlık bir sabahı olduğu gibi, geçen bu zorlu günlerden sonra salgın hastalıktan felah/kurtuluş olacaktır. Huzurlu günlere elbet yakında yeniden kavuşacağız. Yeter ki ümidimizi kaybetmeyelim. Karşılaştığımız yeni olaylara karşı karamsar olmayalım.
Serhat Yaşam: Son olarak eklemek istediğiniz bişey var mı?
Aydın Karadağ: Şuan da dünyanın, dolayısıyla ülkemizin de en büyük problemi olan Pandemi sürecinin biran öne son bulmasıdır. Yapılan uyarılara, alınan tedbirlere lütfen riayet edelim, çok canımız yandı, daha fazla yanmasın. Aşımızı olalım.
Doyduğumuz topraklardan doğduğumuz topraklara ziyaretimizi eksik etmeyelim, oraları unutmayalım. Bir durağımızda orası olsun.
Şuan ziyaret edemez sekte Büyüklerimizi ve hastalarımızı unutmayalım, arayalım, destek olalım, onların yüzünü güldürelim. Rabim tüm anne babalarımıza sağlıklı uzun ömürler versin.