Serhat Bölgesi, Türkiye’de Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerini kapsayan bölgedir. Bu bölge İran, Nahcivan, Gürcistan ve Ermenistan ile geçişin olduğu bir yeri temsil etmektedir.
Serhat Bölgesi soğuk iklimi ve yaklaşık 6 ay kar altında geçiren “Güneşin Doğduğu İlk Topraklar” sloganı ile Batı şehirlerinde tarif edilen Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı son yıllarda yoğun göç yüzünden yaşlıların yaşadığı bir bölge haline geldi. Bölgede Ahmet Kaya’nın ”Serhat’ta hep akşam oluyor” şarkısı gibi insanlar yoğun göç ve işsizlık yüzünden umutsuz oldukları fakat gelecek için umutlarını kaybetmediklerini söylüyorlar. Müthiş doğası ve temiz havası ile yaz aylarında Büyük şehirlerden tatil için gelen emekliler hem bölgedeki esnaf için, hemde bölgede yaşayan akrabaları için umut oluyorlar. Ayrıca bazı ilçelerde yapılan Festival ve Şenlikler insanların memleketlerinde tatillerini geçirmek için vesile oluyor.
Bölge Hayvancılık, Ağaç sektörü, Süt Ürünleri, Et ürünleri, Balcılık gibi bir çok sektöre hitap etmesine rağmen yatırımcılar tarafından yeterince ilgi görmüyor. Son yıllarda yapılan ithal hayvancılık yüzünden Serhat bölgesi oldukça fazla etkilendi. Bölgede Hayvancılık yapan Köylüler Hayvanlarını satmak için tüccar bulmakta zorlanınca, Hayvanlarını Kurban Bayramlarında Büyük şehirlere kendileri götürmeye başladı.
Kars, Ardahan ve Iğdır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtmak için başta İstanbul olmak üzere Büyük şehirlerde Tanıtım günleri, Kaz geceleri, Dayanışma yemekleri ve diğer Kültürel etkinlikler ile yöresel kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar. Hemşehri derneklerinin genelikle faaliyetlerini sürdürdüğü etkinliklere yoğun katılımlar oluyor. Aslında insanlar doğdukları topraklara her yıl olmasada belirli aralıkla ziyaret etmesi veya ev yapması kısmende olsa doğup büyüdüğü çocukluğunun geçtiği yöreye büyük katkısı olacaktır.
Erkan Sarıkaya / Siyasal Yaşam Gazetesi