DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

CHP’nin Yerel Seçimlerdeki Büyük Başarısı

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP’nin Yerel Seçimlerdeki Büyük Başarısı

Yapılan genel seçimler ve yerel seçimler hayatımızı önemli ölçüde etkiliyor. Özelikle yerel seçimlerde seçilen Belediye Başkanları yönetikleri il veya ilçedeki yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinde önemli etkileri oluyor. Bundan dolayı seçimlerde hangi siyasi parti ve adayı seçimi aldığı çok önem kazanıyor.

31 Mart 2024 Pazar günü yapılan yerel seçimler ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından kazanılan Belediyeler tartışılmaya devam ediyor. CHP’nin son yerel seçimlere gösterdiği büyük başarı ile birinci parti olması yerel ve genel seçimler arasındaki fark analiz edilmeye başlandı.

Yerel seçimler ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise 22 yıllık iktidarında ilk kez seçim yenilgisi aldı. Yerel seçimde CHP’nin zafer ile çıkmasının başlıca sebepleri başında yaşanan ekonomik kriz ve emeklilere reva görülen düşük maaşlar olarak gösteriliyor. Ayrıca yeni nesil gençlik AK Parti iktidarına destek vermediği görülüyor. Büyük şehirlerde Dem Partinin CHP’ye örtülü desteği sayesinde CHP yeni Büyüşkşehir Belediye Başkanlıkları kazanmasını sağladı.

Seçim sonuçları, genel seçimler ile yerel seçim dinamiklerinin farklı olduğunu ortaya koydu. CHP’nin seçim öncesi yapılan kongrede Özgür Özel yeni Genel Başkan seçilmişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun potansiyel bir Cumhurbaşkanı adayı olması için yerel seçim sonuçları belirleyici oldu. Geçmiş yıllarda pasif olmakla eleştirilen ana muhalefet partisi CHP yeniden canlanıp siyasi bir güç haline geldi.

Siyaset uzmanlara göre yerel seçimler, sadece CHP’nin başarısı, AKP’nin yenilgisi olmasının dışında Türkiye’deki siyasal parti sistemini de yeniden şekillendirdi. Bu seçim yeni bir siyasi gelişimin başlangıcı olarak görülebilir. Yerel seçimlerde sandığa giden vatandaşlar bir türlü düzelmeyen ekonominin, gelir adaletsizliğinin ve AK Parti’nin ayrıştırıcı politikasının faturasını yerel seçimlerde oyları ile cezayı kesti. Bu seçimde yeniden görüldü ki ekonomik kriz ve mutfakta kaynamayan tencere oy verirken vatandaşı etkileyen en temel unsurlar olarak öne çıkıyor.

Erkan Sarıkaya

Siyasal Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi

 

YORUM YAP