DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Esenyurt’ta Kayyım Sonrası Toplu İşten Çıkarmalar

Yayınlanma Tarihi : Google News
Esenyurt’ta Kayyım Sonrası Toplu İşten Çıkarmalar

İstanbul Esenyurt Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından, çok sayıda işçi gerekçesiz ve tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. En az 100 çalışan ya Kod-4 ile görevden alındı ya da baskıyla istifaya zorlandığı belirtiliyor.

Esenyurt Belediyesi kayyum olarak atan yeni yönetim, Kod-4 gerekçe gösterilerek çok sayıda işçiyi işten attığı belirtiliyor. İşine son verilen işçiler taleplerini dile getirmek için 14 Nisan Pazartesi saat 12.30’da Esenyurt Belediyesi önünde bir araya geldi. İşçiler, sendikalarıyla birlikte basın açıklaması yaparak yaşananları protesto etti. Genel-İş Sendikası 2 No’lu Bölge Temsilcisi Süreyya Doğan, belediye önünde yaptığı açıklamada, “Bu haksızlığı ve hukuksuzluğu kabul etmiyoruz,” diyerek direnişin süreceğini vurguladı.

Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından, belediyede çalışan çok sayıda işçinin işine son verildiği bildirildi. Esenyurt Kent Konseyi tarafından yayımlanan rapora göre, kayyum yönetimi tarafından işten çıkarılan belediye çalışanlarının sayısının 100’e yaklaştığı belirtildi. Raporda, özellikle 16 belediye işçisinin doğrudan işten çıkarıldığı, geri kalan işçilerin ise istifa, emeklilik ya da anlaşmalı çıkış gibi yollarla işten ayrılmaya zorlandığı ifade edildi.

Esenyurt Kent Konseyi, kayyım tarafından Esenyurt Belediyesi’nden işten atılan işçiler için yayınladığı rapor şöyle:

KAMUOYUNA

Esenyurt Kent Konseyi’nin 08.04.2025 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında görevlendirilen Çalışma Gurubu tarafından Esenyurt Belediyesi’nden iş akdine son verilen Belediye Personelinin Mağduriyetlerinin Araştırılması ve Haklarının Temini konusunda hazırlanan raporudur.

Esenyurt Kent Konseyi tarafından yetkilendirilen komisyon üyeleri olarak Kayyum Sürecinde işten atılan 16 işçi ile Belediye içerisinde grup odasında görüşme sağlanmıştır. Toplantıya 4’ü kadın 12 si erkek olmak üzere 16 iş akdine son verilen personel, Sendika temsilcileri ve Meclis üyeleri katılmıştır.

Bu görüşmeye ait gözlemlerimiz ve yarı yapılandırılmış odak grup mülakatlarımızın sonucu düzenlediğimiz ön rapor aşağıdaki şekildedir.

1. İşten çıkartılan Belediye Personeli sayısı tam olarak bilinmemek ile birlikte istifaya zorlanan, emekliliğe zorlanan, tazminat verilerek anlaşma yoluyla çıkışa zorlanan işçilerin toplam sayısının 100 kişi dolayında olduğu tahmin edilmektedir.

 

2. Personel tazminat yada diğer haklarını almadan işten atılmışlardır.

3. Tespit edebildiğimiz en eski işçi 10 yıllık en yeni işçi 1,5 yıllık işçidir.

4. İş kolları idari işlerden, beden işçiliğine çeşitlilik göstermektedir.

5. İşten çıkartılan ilk iki personel 04 koduyla fakat herhangi bir sebep belirtilmeden işten çıkartılmıştır. Bu sürece sendikalar ve kamuoyundan itirazlar gelince diğer personeller 04 koduyla fakat bu defa iki ayrı sebep bu maddeye eklenerek çıkartılmaktadırlar.

6. Birinci sebep verimsizlik. Belediye akitlere bu sebebe dayandırılacak hiçbir performans raporu, tutanak yada benzeri evrak koyamamaktadır.

7. Personelin bordrolarına bakıldığında, aralarında 30 saat fazla mesai yapanların olduğu, karla mücadelede 12 ile 15 saat arasında mesai yapan işçiler olduğu, idari personelin görev yapmaması gerekirken gönüllü olarak afetle mücadelede görev alan işçilerin olduğu görünmektedir. .

8. Tüm işçiler iş saatlerinde kart bastıklarını ve aktif olarak verilen tüm görevleri yerine getirdiğini net şekilde ispatlayabilmektedir.

9. Şeflerinden istenen verimsizlik raporları, ya da tutanakları işçilerin şefleri tarafından verilmemiştir. Ayrıca bir çok şef henüz bir kaç aylık belediye personelidir. Verimsizliği ölçebilecek kadar işçi ile bir arada olmamıştır.

10. İkinci Sebep ise : Kurum Kültürüne aykırı davranış. Belediye akitlere bu sebebi dayandıracak yüz kızartıcı suç, işe gelmeme tutanağı yada benzeri evrak ibraz edememektedir.

11. İşlerine son verilen personelin ve onların temasta olduğu tüm işçilerin benzer noktaları gerek Esenyurt Belediyesi Kayyum süreci, gerekse IBB kayyum sürecinde aktif olarak rol almalarıdır. Ayrıca bir siyasi parti içinde aktif rol alanlarda mevcuttur.

12. İşten çıkartılan ilk iki işçi Cem Evleri yönetimde aktif rol almaktadır.

13. Personelin kayyum süreçlerinde yer alırken işlerini aksatmadıklarının, ya yıllık izinlerini kullanarak yada mesai saatleri dışında eylem alanlarında olduklarını beyan etmişlerdir.

14. Esenyurt Belediyesinde bu süreçler ile ilgili fişlenmeler yapıldığı görünmektedir. Personel bu fişlenme süreçlerinin seçim zamanı yapılmaya başlandığını düşünmektedirler. Seçim sürecinde bir siyasi parti adayının kadrosu diğer siyasi parti adayının kadroları ile sahada karşılaşmış ve sözlü tartışmalar yaşanmıştır. İşçilere göre zaten hazırda bir verinin üzerine Kayyum kadrosu fişlemelere devam etmiştir. Bu fişlemeler işçilere mesai arkadaşları tarafından bazen uyarı bazense tehditvari şeklinde bildirilmiştir. ‘Sizi oradan gördük, ‘gittiğinizi biliyoruz’ gibi. Ayrıca işçilerin ailelerinde fişlenmiş, ‘abini biliyoruz’ , ‘baban Şu siyasi partide kardeşin şurda gibi sözler işten atılma süreçlerinde kendilerine tanımadıkları kişiler tarafından sarf edilmiştir.

15. İşlerine son verilen personeller sosyal medya hesapların incelendiğini ve kayyum eylemleri sırasında çekilmiş fotoğrafların kendilerine gösterildiğini beyan etmiştir. Bu hesapları inceleyen bir birim olduğunu düşünmektedirler. Ayrıca WhatsApp kanalı ile de sosyal medyadan alınan fotoların bu birime ulaştırıldığını düşünmektedirler.

16. İş yerinde jurnal kültürü desteklenmekte bu kaygı Işçiler arasında iş barışını bozmaktadır. İşçiler işten çıkartılmadan önce dikey ve yatay olarak çeşitli şekillerde mobinge uğramışlardır. En sık yapılan mobing görev yerinin sıklıkla değiştirilmesidir. Bir ayda görev yeri 4 defa değişen, her hafta başka bir birimde çalışan işçiler olmuştur. Çalışma kodları değiştirilmiş, idari personelken beden işçisi durumuna düşürülmüşlerdir. Kariyer gelişimleri engellenmiş, yeteneği dışında işler verilmiştir.

17. Mesai saatleri dışında ‘başkan yardımcısı gelecek’ diyerek bazen saatlerce bekletilen işçiler olmuştur. Diğer tüm birim personelleri çıkarken bu işçiler kasten bekletilmiş, diğer çalışanlar karşısında kötü durumda bırakılmışlardır.

18. Belediyenin iftar yemeklerine katılım mecburi tutulmuş, yemek sırasında imza alınmış, imza vermeyen personel ertesi gün tehditvari şekilde ESBAŞ’a şikayet edilerek, işinden edileceksin şeklinde tehdit edilmiştir. Kişilere yeteneğinin altında işler verilmiş, itibarlarının zedelenmesi hedeflenmiştir.

19. Pek çok işçi kendilerine ESBAŞ’ tan önce birim müdürlerinin işten çıkarılacağı beyanında bulunduğunu, hatta ESBAŞ’ a gittiklerinde bu bilginin henüz kendilerinde olmadığını bildirmişlerdir.

20. Özellikle sosyal işlerdeki kadın işçiler tacize ve istismara açık pek çok alanda yalnız gönderildiklerini ve bedensel güçlerinin yetmedikleri işlere zorlanmaktadırlar.

21. Birinci dereceden akrabaları yoğun bakımda olduğu için alınan bir saatlik izin işçilerden 2 günlük yıllık izin olarak kesilmiştir.

22. İstifa kağıdını imzalamayanlara ertesi gün. işe gittiklerinde, kart basmalarına ve iş başı yapmalarına izin verilmemiştir. Üç gün mazeretsiz işe gelmeyen durumuna düşürülerek işten bu şekilde çıkartılmakla tehdit edilmiştirler.

23. İşçiler bu baskıların ve güvencesizliğin psikolojilerini bozduğunu bildirmişlerdir. . İşten atıldıklarını ailelerine anlatmaktan zorluk çektikleri, bir süre işe gidip gelir gibi yaptıklarını , durumu ailelerine açıklamakta utandıklarını belirtmişlerdir.

Çalışma Komisyonu Üyelerimizden Süreyya Doğan, Birgül Çay, Avukat Halil Susuz, Avukat Leyla Aleyna Özcan, Yusuf Ulu’nun kabulü ve Murat Özden’in bazı hususlarda şerh koyması ile birlikte komisyon raporu hazırlanarak Yürütme Kurulumuza iletilmiştir.

 

YORUM YAP