ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminin sonucu belli oldu. ABD’de Başkanlık seçimini Demokratların adayı Joe Biden, ABD’nin seçilmiş 46. Başkanı oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım günü yapılan başkanlık seçiminin üzerinden dört gün geride kalırken; Demokrat Partili aday Joe Biden, Cumhuriyetçi rakibi Başkan Donald Trump ile farkı açarak seçilmesi için gereken 270 delege sayısını aştı. Seçim sonuçlarını veren Associated Press ajansı ve CNN, Joe Biden’ı ABD’nin seçilmiş 46. Başkanı olarak duyurdu.
Güncellenen son verilere göre, seçimin düğümlendiği eyaletlerden Pennsylvania’da, oy farkı Biden lehine 30 bini geçti. Resmi sonuçlar ilan edilmemiş olmasına karşın, bu durumda Trump, oy sayımı devam eden diğer eyaletlerde kazansa bile tekrar başkan seçilme şansını yitiriyor. 4 kritik eyalette oy sayımı ise halen devam ediyor.
ABD Başkanlık seçiminde son durum:
Pennsylvania’da güncellenen verilere göre Joe Biden, başkan seçilmesi için gerekli asgari 270’in üzerinde 284 delege sayısına ulaştı. Biden ayrıca sayımın sona yaklaştığı Georgia, Nevada, Arizona eyaletlerinde de Trump’ın önünde. Cumhuriyetçilerin kalesi konumundaki Alaska’da da henüz bir kazanan yok. Georgia eyalet yetkilileri, senato seçimi için yeniden sayım yapılacağını açıkladı.
Pennsylvania eyaletindeki seçim yarışında resmi olmayan sonuçlara göre zaferini ilan Demokratlar adayı Joe Biden ABD’nin 46. seçilmiş başkanı unvanını aldı. 77 yaşındaki Biden, ABD’nin modern tarihinde “en çok oy alarak seçilen devlet başkanı olarak” da dikkatleri üzerine çekti. Başkent Washington’a sınır olan “Delaware eyaletinin en uzun süre hizmet eden senatörü” olan Joe Biden, Barack Obama döneminde devlet başkanı yardımcılığı görevini üstlenmişti.
Kaynak: Euronews