Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) eliyle yürütülen 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile destek almaya hak kazanan ”Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projesi kapsamında; arı ürünleri işleme tesisi içerisinde kurulumu tamamlanan propolis işleme hattı ilk üretimine başladı.
Propolis, çiçek ve tomurcukların koruyucu reçinelerinin bal arıları tarafından toplanarak kendine has enzimler ekleyerek kıvama getirdikleri bir ürün olup Kafkas arı ırkı, bal arıları (apis mellifera) içerisinde en iyi propolis toplayıcısıdır. Bal arıları propolisi kovan içerisine taşıyarak delik ve çatlakların kapanmasında dolgu malzemesi olarak, peteklerin hijyen ve onarımında, mikroorganizmalara karşı kullanmaktadır. Propolisin antibakteriyel, antifungal, antioksidan antitümoral, antioksidatif gibi özelliklerinin tespit edilmesiyle, apiterapi ve fitoterapinin vazgeçilmez doğal ürünü haline gelmiştir.
Ardahan coğrafyasının yaklaşık olarak 1.500 çeşit bitki türüne ev sahipliği yapması, zirai ilaç kullanımının ve kimyasal kirliliğin olmayışı toprak, su kaynaklarının ve bitkilerin temiz kalmasına dolayısı ile elde edilen propolislerin kalitesine etki etmiştir. Yapılan çalışmalarda Ardahan propolis içeriğinin polifenol bileşikler ve antioksidan aktivitesinin yüksek olması özellikle CAPE (Kafeik asit fenil ester) ve Krisin gibi bazı fenolik bileşiklerin oranlarının yüksek çıkması gelecekte Ardahanlı arıcılar için umut vadediyor. Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme tesisi içerisinde kurulan propolis üretim hattı ile Ardahan ilinde ilk ham propolisin ekstraksiyonu yapılarak 20 ml’lik şişelerde yerini aldı. Elde edilen propolislerin laboratuvar analizleri yapıldıktan sonra tüketiciler ile buluşturulması planlanmaktadır.