Türkiye’de göç hareketleri son dönemde tersine dönerek büyük şehirlerden küçük illere ve batıdan doğuya doğru kaymaya başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçtiğimiz yıllarda en çok göç alan İstanbul’dan diğer şehirlere göç ciddi oranda arttı. 15 milyonluk şehir, geçen yıl net bazda 210 bin 321 kişilik göç verdi.
Net bazda en çok göç veren 10 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kayseri, Diyarbakır, Hatay ve Mersin.
Rakamlara göre batıdan doğuya ilk kez bu oranda bir tersine göç yaşanıyor.
İstanbul yarım milyondan fazla göç verdi
Türkiye’de en fazla nüfusa sahip İstanbul’u geçtiğimiz yıl 595 bin 803 kişi terk etti. Şehre yeni gelenlerin sayısı ise 385 bin 482. Bu durumda net bazda göç eden sayısı da 210 bin ile rekor düzeye çıktı.
Diğer yandan göç etmeyenlerin doğurganlık hızının artmasıyla İstanbul’un nüfusu yükselmeye devam ediyor. İstanbul son üç yıldır üst üste net göç veriyor. 2017 sonunda 15 milyon 29 bin olan İstanbul’un nüfusu 2018’de 38 bin 493 artarak 15 milyon 68 bine ulaştı.
İstanbul 2015 yılında 50 bin 543 net göç aldı. 2016 yılında tarihinde ilk kez 71 bin 307 net göç verdi.
Göç hareketi tersine döndü
Net bazda en çok göç veren 10 il, İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kayseri, Diyarbakır, Hatay ve Mersin’in geçmiş yıllarda net göç alan iller olması dikkat çekiyor. 10 ilin toplam verdiği net göç 335 bin. Göç alan şehirler Muğla, Antalya, İzmir ve Balıkesir bu özelliklerini korumaya devam ediyor.
En çok göç alan illerin ilk üç sırasında Çankırı, Ordu ve Sivas bulunuyor. Onları Muğla, Antalya, Balıkesir, Rize, Giresun, Trabzon, İzmir takip ediyor. En çok göç alan 10 ilin 6’sı net bazda göç veriyordu.
Göç hareketlerinin nedenleri arasında turizm ve inşaat faaliyetlerinin azalması, istihdamın düşmesi, gayrimenkul ve gıda fiyatlarında artış gösteriliyor.
Kaynak: euronews.com