DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Felaket senaryosunda hayatta kalacak 5 ülke belli oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Felaket senaryosunda hayatta kalacak 5 ülke belli oldu

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, felaket senaryolarında hayatta kalacak 5 ülke belirlendi. Çevre, ekonomi veya yeni bir pandemi nedeniyle küresel ölçekte yaşanabilecek bir çöküşe en dirençli ülkeleri belirledi. Yapılan araştırmada Yeni Zelanda ülkesi birinci çıktı.

İngiltere Anglia Ruskin Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, küresel ölçekteki olası bir toplumsal çöküşte ayakta kalabilecek ülkeler araştırıldı. Buna göre, ekonomi, çevresel faktörler veya yeni bir pandemi senaryosundaki ‘survivor’ Yeni Zelanda olacak. Yeni Zelanda’yı, İzlanda, Birleşik Krallık, Tazmanya ve İrlanda izledi.

“Sanayi Toplumu İnsanlık Tarihi İle Çelişki İçinde”

İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nin bünyesindeki Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü’ndeki araştırma, enerji kullanımına dayalı sanayi toplumunun insanlık tarihinin diğer dönemleriyle çelişki içinde olduğu ve bu durumun yol açtığı çevresel zarar nedeniyle risk altında olduğu tezine dayanıyor.

“Çöküş Cankurtaranları” Az Nüfuslu Büyük Adalar Çıktı 

Araştırmacılar, ağır bir mali kriz, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, doğaya zarar verilmesi ve/veya Covid-19’dan daha kötü bir pandemiden kaynaklanacak şokların küresel ölçekte bir toplumsal çöküşe yol açabileceğini belirtti. Araştırmada, bu tür toplumsal çöküşlerin en ağır etkilerinden muaf kalacak ve bu sayede nüfuslarını koruyabilecek yerler ‘çöküş cankurtaranları’ olarak tanımlandı.

Gıda Üretimi, Sınırları Göçten Koruma ve Elektrik Kriterleri 

Böylesi bir çöküşe karşı en dirençli olabilecek yerler de, halkları için gıda üretme, sınırlarını istenmeyen kitlesel göçten koruma, elektrik şebekesini ayakta tutma ve üretimin bir kısmını sürdürme becerileri üzerinden belirlendi. Ilıman iklimlere ve düşük nüfus yoğunluklarına sahip adalar, ilk beşte yer aldı.

İngiltere Şaşırttı 

Yeni Zelanda’nın, böyle bir senaryoda jeotermal ve hidroelektrik enerji, geniş tarım arazileri ve düşük nüfus yoğunluğu sayesinde çok az etkilenerek en fazla ayakta kalma potansiyeline sahip yer olduğu tespit edildi. Araştırmacılardan Prof. Aled Jones, bu sonuca şaşırmadıklarını söyledi. Şimdiden karmaşık toplumlara sahip büyük ada ülkelerinin ‘dirençli’ olmasının doğal olduğunu belirten Jones, Birleşik Krallık’ın listede yer almasını ise şaşırtıcı bulduklarını ekledi. Jones, “İngiltere’nin yoğun bir nüfusu var, üretim geleneksel olarak ülke dışında, yenilenebilir teknolojiyi en hızlı geliştiren yer değil ve şu an kendi gıdasının sadece yüzde 50’sini üretiyor. Fakat şoklarda ayakta kalabilme potansiyeli var” dedi.

Ülkelere “Direnç Kapasitenizi Geliştirin” Tavsiyesi

Araştırmada, ekonomik verimliliğe öncelik veren küreselleşmiş bir toplumun direnci düşürdüğü ve ülkelerin gıda ile başka hayati sektörlerde ülkelerin yedek kapasiteye sahip olması gerektiği belirtildi. Jones, son yıllarda küresel ölçekte gıda kayıpları, mali bir kriz ve pandeminin yaşandığını belirterek, “Bunların hepsinin aynı anda yaşanmamış olması nedeniyle şanslıyız ama hepsinin aynı yıl olmaması için bir sebep yok” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP