Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen şenlikte konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Ne olursunuz çocuk kalın. Dünün çocuklarıydık, bugünün büyükleriyiz. Ama çocuk kalalım ki dünya daha güzel olsun, Türkiye daha aydınlık olsun” dedi.
ÖZGÜRLÜK PARKI ŞENLİK ALANI OLDU
Selamiçeşme Özgürlük Parkı, konserlerden atölyelere, pantomim sanatçılarından, spor etkinliklerine kadar her yaştan çocuğun ilgisini çeken rengarenk bir programa ev sahipliği yaptı. Tahta bacaklı oyuncuların, jonglörlerin bando eşliğinde yaptığı geçit töreni ilgiyle izlendi. Çocuklar cansız mankenler ve birbirinden ilginç kostümleri olan sahne sanatçıları ile fotoğraf çektirmek için birbirileri ile yarıştı. Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi(ÇSM) tarafından hazırlanan Ritmin Yıldızları konseri ile başlayan şenlikte, performans sanatçıları 4-5 metre yükseklikten ip ve çemberler ile akrobatik hareketler sundu.
ODABAŞI: O GÜN DE BUGÜN DE TEK ADAMLIĞA ‘HAYIR’ DİYORUZ
Çocuk Sanat Merkezi(ÇSM)’nden eğitim almış Çocuk Sanat Merkezi Pop Orkestrası Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da Barış Manço Şarkıları söyledi. Keman, Viyola, Çello, Flüt, Obua, Saksafon ve vurmalılardan oluşan orkestraya ÇSM Çoksesli Çocuk Korosu ve Estryikas d’Estambol Sefarad Çocuk Korosu da eşlik etti. Çocukların verdiği konseri dinleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Bugün hem çocukların bayramı hem de ulusal egemenlik bayramı. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk TBMM’yi açarken “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demişti. O gün tek adamla monarşiye, padişahlığa ‘hayır’ demişti. Bugün de tek adamla monarşiye, padişahlığa ‘hayır’ diyoruz. O gün dünyanın en zor anında “millet egemenliği” diyen büyük önder bugün ışığımız, bugün liderimiz, bugün önderimiz. O gün ne dediyse bugün de aynı şey geçerli. O gün Anadolu’dan Trakya’ya yokluktan var edilen bir ülkede yaşıyoruz. O gün milletin bayramını büyük önder dünya çocuklarına armağan etti. Bu da bir mesajdı: “Yurtta sulh, cihanda sulh”un ilk işaretiydi” diye konuştu.
“NE OLURSUNUZ ÇOCUK KALIN”
Yerel seçim çalışmaları sırasında söylediği vaatleri gerçekleştirmeye başladığını ifade eden Şerdil Dara Odabaşı, “Birinci sözüm, kreşlerimizde artık çalışma saatleri 7:30 – 19:30’dur. İkinci sözüm, Özgürlük Parkı’nda bir Atatürk heykeli yapılmasıydı, 30 Ağustos’a yetiştireceğiz. Üçüncüsü de, bu yıl 19 Mayıs 1919’un 100’üncü yılını Kadıköy’de, Kadıköylüye yakışır bir şekilde kutlayacağız” dedi. Odabaşı sözlerine şöyle devam etti: “Ne olursunuz çocuk kalın. Dünün çocuklarıydık, bugünün büyükleriyiz. Ama çocuk kalalım ki dünya daha güzel olsun, Türkiye daha aydınlık olsun. Çocukluğumuzu kaybetmeyelim ve bugünün çocuklarının yarının büyükleri olacağını unutmayalım.”
ÇOCUK MECLİSİ ve ÇOCUK HAKLARI ATÖLYESİ
Özgürlük Parkı’na meclis mobilyaları ve kürsüsü kurularak temsili olarak Çocuk Meclisi kuruldu. Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde yıl boyunca eğitim alan öğrenciler çocuk haklarını konuşmak için mecliste söz aldı. Alanda ayrıca çocukların haklarını öğrenebilmeleri için Çocuk Hakları Bildirisi dağıtıldı. Meclis sıralarında yer alan isimlerden birisi de Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı oldu. Şenlik boyunca Odabaşı’na eşi Rojvan Odabaşı ile çocukları Rona ve Asmin de eşlik etti.
PARKIN HER KÖŞESİ RENGARENKTİ
Özgürlük Parkı’nın her köşesi hayatın her alanına yönelik atölyelerle donatıldı. Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nin hazırladığı ‘Benim haklarım atölyesi’, Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nin hazırladığı ‘Gözler bağlı satranç’, ‘Empati sahnesi’, ‘İşaret dili atölyesi’ gibi etkinliklerin yanı sıra Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK) tarafından hazırlanan ‘Eşini bul’, ‘Afet çantanı hazırla’ eğitimleri verildi. Öte yandan sanatsal faaliyetlerde bulunmak isteyen çocuklar için ise Karikatür, Origami, Resim atölyeleri gün boyunca çocukları ağırladı.
KÜÇÜK BİLİMADAMLARI YETİŞİYOR
Şenlik kapsamında katılımcıların kendi aerodinamik tasarımlarını yaptıkları, roket teknolojisi ile tanıştıkları roket bilim atölyesi, inşa edilen ya da tasarlanan şeylerin nasıl çalıştıklarını görmek için steam bilim atölyesi, bitki ve sebzelerden elektrik elde etmeyi öğreten vejeteryan elektrik bilim atölyesi, böceklerin incelenerek basit bir elektrik devresi kurularak yapılan pil böcek bilim atölyesi gibi bilime meraklı çocukların ilgisini çeken atölyeler de düzenlendi. Ayrıca alanda yapılan arkeolojik kazı çalışması ile çocuklara arkeoloji, hiyeroglif yazı ve kilden üretim süreçleri gösterildi.
SOKAK OYUNLARI
Atölyelerin yanı sıra eski kuşakların özlemle andığı çocuk oyunları da şenlik alanındaydı. Çocuklar sek sek, yakan top – istop, çuval yarışı, dokuz taş, ip atlama, ip çekme gibi oyunlar oynadı.