DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kars ve Ardahan’da Göç Neden Durmuyor?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kars ve Ardahan’da Göç Neden Durmuyor?

Kars ve Ardahan ile aynı iklimi olan Norveç, Dünyanın en iyi yaşamı İnsani Gelişmişlik Endeksinde bu yıl 1. oldu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) 2019 yılı İnsani Gelişme Raporu açıklandı. İnsani Gelişmişlik Endeksinde bu yıl da Norveç başı çekti ve 1. oldu. İlk üç sırada Norveç ve İsveç’de var.

Kuzey ülkeleri olan ve Dünyanın en gelişmiş ve gelir düzeyi en yüksek olan, ayrıca yaşam kalitesi yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Bu ülkelerin soğuk iklim şartları Kars ve Ardahan illeri ile aynı düzeyde, Kar, Soğuk gibi sert iklim şartları var. Hatta en soğuk bir bölgede olan Davos kasabasında Dünya ülkelerin Ekonomik Forumda liderleri ve iş adamları yılda bir defa toplanıp Dünya ekonomisinin değerlendirmesini yapıyorlar. Peki bizdeki aynı iklim şartları olan Serhat bölgesi neden Türkiye’nin en çok göç veren illeri arasında yer alıyor?

Serhat Bölgesi olarak bilinen Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da Köylülerin temel geçim kaynağı başında Hayvancılık geliyor. Oysa yıllardır Hayvancılık bölgesi olmasına rağmen mevcut Et İşletme kombinaları kapatılmış, İthal Hayvancılık uygulaması bölgede Hayvancılık yapan çiftçileri sıkıntılar ile baş başa bırakmış. Hayvancılığın yapıldığı bu bölgede bu güne kadar bir Deri Fabrikası yapılmamış, Süt Fabrikası yapılmamış, Et İşletmesine bağlı Sucuk, Sosis gibi et işleten Fabrika yapılmamış. Sadece Bölgede geleneksel Süt Mandıralarında küçük işletmelerin yaptığı Kaşar peyniri rağbet görüyor. Bölgede geçmiş yıllarda Manda sütü ile ünlü iken, Manda Sütü işletmek için bir tesis kurulmadığı için şimdi Manda nesli yok oldu. Bölgede Koyun sayısı ise hızla azalıyor.

Bölgede Yeşil Meşe Ormanların çok olmasına rağmen Ağaç ürünleri işleme Fabrikası yok. Ağaç Fırınlamak için bile Erzurum ve diğer şehirlere Ağaç götürüp Fırınlanıp geri getiriliyor.

Serhat Bölgesi Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı‘da Tarım’da bitme noktasına geldi. Son yıllarda Dünyanın en soğuk bölgesi Sibirya’dan Soğuğa dayanıklı Buğday ithal edildiği öğrenildi. Oysa Bölgede binlerce Tarla bulunmasına rağmen ekilmediği ve boş bırakıldığı görülüyor. Ayrıca Bölgede yerel yöneticiler bu Tarlalarda Toprak analizi yaptırarak neler ekilebileceği konusunda Köylü, Çiftçiyi eğitmediği bilgi vermediği görülüyor. Arıcılık ise genelikle Karadeniz bölgesinden gelenler tarafından yapılıyor. Bölgede Çiftçinin büyük şehirlere göç etmesinin önüne geçmek için Ziraat mühendisi kadrosu vermek yerine sadece yaşlı nüfusun yaşadığı az sayıda Nüfusun bulunduğu Köylerde İmam kadrosu vermek ne kadar doğru bunu Bölge insanın taktirine bırakıyoruz.

Yaklaşık 3 yıl önce İstanbul’a göç eden Genç Hemşehrilerimiz arasında bir araştırma yapmıştık. Görüştüğümüz Hemşehrilerimiz Büyük şehirlere göç etmelerinin ilk sebebi Çocukların Eğitimi için daha sonra sırasıyla Ekonomik sıkıntılar, Akrabaların ve Arkadaşlarının Göç etmesi, yalnız kalmalarından dolayı, çoğunluğu eşlerin baskısıyla göç etmiş. Konuştuğumuz insanlar Bölgenin geri kalmışlık ve iş olanakların yetersizliğinden dolayı göç ettiklerini belirtmişlerdi.

Erkan SARIKAYA

YORUM YAP