Dünyada iklim değişikliği hayatın bir gerçeği olmaya başladı. Yeryüzü insan etkisiyle ısınırken bu durum mevsimleri de olumsuz etkiliyor. Avrupalı uzmanlar, Türkiye’de Doğu Anadolununda arasında yer aldığı bölgede bahar mevsimi ortadan kalkacağını, yazlarında 6 ay kadar sürebileceğini açıkladılar.
Bilim insanları Küresl iklim değişikliği ve artan ısınma en fazla etkileyeceği ülkeleride açıkladılar. Araştırmacılar, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ilk on ülke listesini çıkardılar. İklim değişikliği riskini dengelemek için çalışmalar yapması gerekenler arasında Singapur, Ruanda ve Çin’in yanı sıra Hindistan, Solomon Adaları, Butan, Botsvana, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti ve Tayland da yer aldı.
Son 50 yılda yüzey sıcaklığı da daha önceki dönemlerde olmadığı kadar yükseldi. Bilim insanları sıcaklık artışının 2 dereceyi geçmemesi gerektiği uyarısında bulundular. 200’ü aşkın bilim insanının yer aldığı ve sonuçları geçtiğimiz hafta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) açıklanan çalışmada ise iklim değişikliğinin varlığı kabul edilse de bu durumun binlerce yıldır doğanın kendi kendisine gerçekleştirdiğinden farklı şekilde insan etkisiyle yapıldığına yer verildi. İklim konusunda atılacak adımlar için gözler, kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) çevrildi.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin mevsimlere etkisi konusunda hemfikir olsa da periyodlar ve süreçlere ilişkin farklı görüşleri savunuyor. Yaz mevsiminin Nisan ayından Ekim ayına dek sürmesi ihtimalinin değerlendirildiği makalelerin de bulunduğuna değinen akademisyenler, sıcaklıkların artsa da iklim değişikliğinin tüm etkilerinin 5-10 sene gibi bir süre içinde beklenmesinin mümkün olmadığını savundu. Artık kabullenelim iklim değişmeye devam edecek, ortalama ısı artacak. Ancak insan etkisinin boyutu hesaplanamıyor. 2050’de, 2100’de başımıza geleceklerle ilgili bir adaptasyon çalışması şart çünkü iklim bir şekilde değişecek ve yeryüzü ısınacak. 50 yıl sonraki adaptasyona ilişkin neler yapılabileceği belirlenmeli. Yeni olan bu değişimlerin fiziksel değil, insan etkisiyle gerçekleşmiş olması daha da düşündürücü bir durum olarak öne çıkıyor. İklim krizinin etkilerini azaltmak için öncelikle karşı karbon salımlarının ivedilikle azaltılması gerektiği sera gazı, metan gazı ve karbondioksit salımının azaltılmasıyla büyük yol katedilebileceğini savunuluyor. Gezegenimiz ısınıyor ve mevsimlerin periyodları değişmeye başladı. Bundan sonra daha fazla değişeceği de aşikar. 2100’ü beklemeye gerek yok, mevsimler arası geçişler başladı bile. Bahar periyodları kısaldı, yaz periyodu arttı. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinin küresel ısınmadan daha fazla etkilenebileceğine dikkat çekiliyor. Yazların çok daha sıcak ve kurak, kışların ise daha ılıman ve az yağışlı geçiyor. Temmuz ayının son 100 yılın en sıcak aylarından olduğu görülüyor.
Küresel ısınmanın etkisiyle yazların artık 6 ay sürmesinin beklendiğini dile getiren uzmanlar, kış mevsiminin ise 2 aya düşebileceği uyarısı yaptılar. Ayrıca uzmanlar uyarıların başında Soğutmada daha fazla enerji tüketilecek ve sera gazı salımı artacak. Kuraklık daha uzun süre devam edeceği için tarımsal kuraklık artacak. Yüzeysel su kaynakları daha fazla kuruyacak ve orman yangınları riski artacağı dile getiriliyor.
Dünyada küresel ısınmanın yol açtığı sorunlar arasında, buzulların erimesi, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, fırtına, sel, yağmurlarda sağanak yağış miktarının artması, tunçların erimesi, kuraklık ve buharlaşmadır. Tüm bunlar, ilerleyen zamanlarda doğada dengesizlikler meydana gelmesine neden olacağı şimdiden görülmesi gerekiyor.