Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) dün yayınladığı en son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda dünyanın ve büyük ekonomilerin bu yıl ve gelecek yıla dair ekonomik büyüme beklentilerine yer verildi.
OECD’nin tahminine göre Çin, bu yıl dünyanın önden gelen ekonomilerinde pozitif ekonomik büyüme sağlayacak tek ülke olacak.
Bu bağlamda, Çin Medya Grubu’nda bir muhabir, OECD Çin Ekonomi Politikası Ofisi Direktörü Margit Molnar’la bir röportaj yaptı.
OECD tarafından dün yayınlanan dünya ekonomisi üzerine orta vadeli bir görünüm raporuna göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 4,5 oranında küçülecek. Dünyanın önde gelen ekonomilerine ilişkin görünümde OECD, Çin ekonomisinin bu yıl küçük bir büyüme elde ederek G20’de pozitif büyüme gerçekleştirecek tek ekonomi olacağını öngörüyor.
Rapordaki Çin ekonomisiyle ilgili bölümün hazırlanmasına liderlik eden OECD Çin Ekonomi Politikaları Ofisi direktörü Margit, Çin’in yurtiçindeki COVID-19 salgınını etkin bir şekilde kontrol altına alması sayesinde ekonomisinin hızla toparlandığına işaret etti. Margit, bunun son raporda belirlenen Çin’in ekonomik büyüme beklentilerinin büyük boyutla yükseltilmesine neden olan başlıca unsur olduğunu söyledi.
Margit, “Çin, tahmin ettiğimiz ülkeler arasında pozitif büyüme kaydedecek tek ekonomi. Çin neden pozitif büyüme elde edecek tek ülke? Birincisi şimdiye kadarki ekonomik veriler raporun temel dayanağıdır. Ayrıca şu ana kadar dünyada sadece Çin’in salgını kontrol altına aldığı söylenebilir. Salgın kontrol altına alınınca, tüm yönlerdeki iyileşmeler nispeten hızlı ilerliyor. Böylelikle sadece yılın ilk yarısındaki veriler değil, Temmuz ve Ağustos aylarındaki verileri de yılın ilk yarısındaki toparlanma eğilimini teyit etti. Haziran ayındaki tahminimizle karşılaştırıldığında, son raporda Çin ekonomisi üzerindeki beklentimiz 4 puandan fazla yükseltildi” diye belirtti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun kısa süre önce açıkladığı Ağustos ayı verilerine göre, Çin ekonomisine ilişkin birçok gösterge bu yıl ilk kez olumluya döndü. Bazı analistler, bunun Çin’in ekonomik iyileşmesinin zaten nispeten sağlam bir temele sahip olduğunu gösterdiğine inanıyor.
Margit, Çin ekonomisinin bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde mevcut toparlanma ivmesini devam ettirip ettiremeyeceğine ilişkin olarak bunun tamamen mümkün olduğu görüşünde.
Margit, “Bence bu toparlanmanın devam etme olasılığı var hatta beklentileri aşma olasılığı da mümkün. Çünkü şu anda ekonomik yapıdaki değişiklikler nispeten büyük. Örneğin, bilişim teknolojisi ve yazılım endüstrilerinin oranının arttığını ve finans sektörünün oranının da arttığını görüyoruz. Bu yapısal değişiklik sayesinde, beklentilerin ötesine geçmesi tamamen mümkündür” ifadelerini kullandı.
Margit, Çin’in ekonomik toparlanmasının beklenenden daha iyi olduğuna işaret ederken salgının etkisi nedeniyle çok sayıda iş imkanı yaratan lokantacılık, otelcilik ve diğer hizmet sektörlerinin normale dönme hızının hala yavaş sayıldığına dikkat çekti.
Margit, istihdam transferi ve garantili gelir artışının toplumda tüketimin yükseltilmesi, dolayısıyla ekonominin istikrarlı bir şekilde canlandırılmasına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.
OECD’nin kısa süre önce yayınladığı dünyanın önden gelen ekonomilerinin ikinci çeyrek ekonomik verilerine göre, G20 üyesi ülkelerin çoğunun ekonomilerinde benzeri görülmemiş düşüşler yaşandı. Çin ise yılın ikinci çeyreğindeki ekonomi büyümesinin bir önceki çeyreğe oranla yüzde 11,5 artmasıyla pozitif ekonomik büyüme elde eden tek ülke konumunda.
Dünkü en son yıllık ekonomik görünüm raporuna göre, Çin yıl boyunca pozitif ekonomik büyüme sağlayacak tek büyük ekonomi.
Peki, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak Çin’in ekonomik toparlanması dünya ekonomisi için ne anlama geliyor?
Margit, bazı ülkelerin Çin’in ekonomik toparlanmasının faydalarını hissetmeye başladığını dile getirdi ve şunları ekledi:
“Halihazırda görülebilebilir ki, Çin ekonomisinin toparlanması bazı hammadde üreten ülkeler için yararlıdır. Örneğin, Çin’in çelik, bakır ve diğer bazı hammaddelerin ithalatında nispeten hızlı bir büyüme oranı seyrediliyor; Çin’in entegre devre ithalatının da daha hızlı artmasından ötürü, entegre devreler üreten bazı ülkeler Çin ekonomisinin hızlı toparlanmasının etkisinden faydalanıyor.”
Kaynak: Çin Radyosu