IŞİD’in Kobani’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen eylemler gerekçe gösterilerek açılan Kobani Davası’nda karar açıklandı.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 47 ayrı davadan toplam 42 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Figen Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemler hakkında aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkındaki Kobani Davası’nda karar açıklandı.
Mahkeme, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında, 10 yıl hapis cezası verdi.
Ayla Akat Ata’ya “örgüt üyeliğinden” 9 yıl 9 ay hapis cezası verilirken tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edildi.
Aysel Tuğluk hakkında beraat, Gülten Kışanak hakkında ise 8 yıl ceza verildi ve hakkında tahliye kararı verildi.
Sebahat Tuncel ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak yurt dışına çıkış yasağı tedbiriyle tahliyesine karar verildi.
Mahkeme, Figen Yüksekdağ’ın ağırlaştırılmış müebbet cezasının 23 yıl 6 aya düşürülmesine ve tutukluluğunun devamına karar verdi.
Selahattin Demirtaş’a “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım” iddiasıyla 20 yıl, “suç işlemeye tahrik” iddiasıyla da 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Tutukluluk halinin devamına karar verilen Demirtaş’a 47 ayrı davadan toplam 42 yıl hapis cezası verildi.
36 kişi hakkında, Kobani eylemleri sırasında yaşanan ölümlere dair beraat kararı verildi.
Kobani Davası’nda tutuklu bulunan Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verilmiş oldu.
Duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın da aralarında bulunduğu CHP heyeti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş Karaca, EMEP ve SOL Parti temsilcileri ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi takip etti.
200’ü aşkın avukatın yanı sıra 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı.
130 sayfalık karar metni okunurken avukatlar mahkemenin açıkladığı kararı slogan ve alkışlarla protesto etti.
“Bijî berxwedana HDP” sloganları ile protesto eden avukatlar salonu terk etti karar boş salona okundu.