DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Teknolojik Mikroçipler Yaşantımızı Değiştirecek

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Teknolojik Mikroçipler Yaşantımızı Değiştirecek

Son yıllarda hayatımızda daha çok yer almaya başlayan teknolojik mikroçipler, günlük hayatımızı kolaylaştıran tüm elektronik cihazların içine yerleştiği gibi son dönemde insanların ve hayvanların deri altlarına pirinç tanesi kadar yer kaplayan yapay zeka destekli mikroçipler yerleştirilerek teknoloji de kulanım alanını farklı bir evreye taşınmış oldu.

Gelecekte mikroçipler insanların deri altlarına yerleştirilerek cüzdan taşımadan kimlik bilgisi verebilir, temassız kredi kartı alışveriş yapabilir, sağlık sorunları hastane tarafından takip edilebilir ve anahtarsız araç kapılarını açabilir. Hayatımızı kolaylaştıracak çok sayıda yenilik sayabiliriz. Son yıllarda biyoçip teknolojisinin yapay zeka ile birleşmesi ve yaşanan heyecan verici gelişmeler bu teknolojinin; günlük hayatta, tıp, ilaç endüstrisi, kanser, kök hücre ve genetik hastalıklar, klinik hizmetler ve araştırma alanlarında sıklıkla kullanılacağını göstermektedir. Ayrıca mikroçipler de artık hayatımızın değişmez ve vazgeçilmez birer parçası oldular. Pek çok farklı sektörde kullanılan teknolojik aletlerde mikroçipler bulunur. Kullandığımız otomobiller, bilgisayarlar, telefonlar, beyaz eşyalar mikroçiplerin en sık kullanıldığı alanlardır. Hatta artık en yakın dostlarımız olan evcil hayvanlarımızda bile mikroçipler kullanılıyor.

Gelecekte, sürekli küçülen ve gelişen sistemdeki bir sonraki adım, doğrudan vücuda implante edilen bir pirinç tanesinden büyük olmayan bir mikroçiptir. Şimdi akıllı telefonunuzla yaptığınız her şeyi, daha da hızlı yapabildiğinizi hayal edin. Evinize, iş yerinize veya arabanıza en ufak bir el hareketiyle girebildiğinizi hayal edin. Birine sadece telefonuna parmağınızı göstererek bilgilerinizi gönderdiğini hayal edin. Günümüzde yapılan biyometrik çip implantlarının yapmak için tasarlandığı şey tam olarak budur. İnsanları nesnelerin internetine çok daha fiziksel bir şekilde bağlamanın bir yolu yapay zeka destekli mikroçip teknolojisidir. Artık insan dokuları ve organlarını elektronik devrelerle-çiplerle kısmen birleştirmeyi başardılar. Bu gelişme ile yapay zekanın birleşmesi bize yakın gelecekte akıllı insansı robotlar, biyonik insanlar hatta süper yaratıkları görebileceğimizi gösteriyor. Biyoçip teknolojisi, bilgisayar ve biyolojiyi birleştiren önemli bir teknolojidir. İnsan vücuduna yada organına takılan biyoçipler insan biyolojisine entegre edilerek insanların daha üretken ve sağlıklı olmasını amaçlıyor. Mikroçip, teknik olarak germanyum ya da silikon gibi bir yongaya basılmış ya da kazınmış elektronik bileşenlerden oluşan bir küme olarak tanımlanabilir. Çok kısa sürede çok fazla işlem yapma kapasitesine sahip yaklaşık büyüklükleri bir pirinç tanesi kadar olan işlemcilerdir. Bu işlemleri çipe yerleştirilmiş transistörler yapar ve bu transistörlerin sayısı ne kadar çoksa mikroçipin işlem gücü o kadar yüksek olur. Mikroçiplerde entegre devre adı verilen bilgisayar devreleri bulunur. Kullandığımız tüm elektronik cihazların çok farklı fonksiyonlar geliştirmesi bu çipler sayesinde mümkün hale geldi. Bugün otomobillerde ve kullanılan elektronik tüm makinelerde beyin olarak tabir edilen parça aslında mikroçiplerdir. Günümüzde Çip yapımında kullanılan bazı malzemelerin az bulunur olması nedeni ile yaşanan çip sıkıntısına ilişkin haberleri sık sık duyuyoruz. Bu haberlerin temelinde çip üretiminde kullanılan yarı iletken malzeme sıkıntısı yatıyor. Ve bu sıkıntı tüm elektronik cihazları ciddi biçimde tehdit ediyor. Başta ABD, Çin, Japonya ve Tayvan olmak üzere bazı gelişmiş ülkeler Mikroçip üretimini artıran yeni yatırımlara yöneldiler.

Erkan Sarıkaya

Siyasal Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi

YORUM YAP