Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, Türkiye’de son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 157’nci sırada bulunan Türkiye’de yaklaşık yaklaşık 10 bin gazeteci işsiz, en az 142 gazeteci cezaevinde, yüzlerce gazetecinin ise yargılandıkları davalar devam ediyor.
Gazeteciler, bu sorunların dışında bir başka büyük problem daha yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın CHP milletvekilleri Atilla Sertel ve Sezgin Tanrıkulu’nun ayrı ayrı verdiği soru önergelerine verdiği yanıtlara göre son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.
Amerika’nın Sesi’nden Hilmi Hacaloğlu’nun haberine göre 29 Kasım 2018 tarihinde 15 bin 202 olan sarı basın kartı sahibi sayısı, Nisan 2019’da 14 bin 759’a geriledi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, iptal edilen basın kartlarının yeniden çıkarılması için büyük uğraş verdiklerini ancak hukuksuzluğu aşamadıklarını belirtti.
DİSK Basın-İş de sarı basın kartının Cumhurbaşkanı’na doğrudan bağlı bir kurum tarafından verilmesinin gazetecilikle örtüşmediğini vurguladı.
Sendikanın Genel Başkanı Faruk Eren, sarı basın kartları yönetmeliğinin değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Terör suçlarından ceza almış gazetecilere, sarı basın kartı verilmeyecek. Yüzlerce gazeteci bu suçlamaya muhatap. Örneğin Musa Kart’a ‘terörist’ diyorlar ve sarı basın kartını iptal ediyorlar.
“Biz zaten hiçbir zaman sarı basın kartını bir gazeteci ruhsatı olarak görmüyoruz. Gazeteciliğe bu kadar saldırı olduğu anda, iktidar tarafında bu saldırılar sürerken iktidarın verdiği basın kartının da bizim için bir önlemi yok aslında.
“Dolayısıyla aslında birçok ülkede bu kartları meslek örgütleri vermeli. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Disk Basın-İş, Haber-Sen, Anadolu’daki gazeteci örgütleri bir komisyon oluştursun belirli ilkelerle versinler.”
Kaynak: gazetekarinca