Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı faaliyet yürüten İSMEK’te Kürtçe dil kurslarının hayata geçireceklerini ve Kürt dili mezunlarını orada istihdam edeceklerini söyledi.
Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Hakkı Savunanlar Platformu’nun organize ettiği Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi
Hakkı Savunanlar Platformu’nun düzenlediği etkinliğe Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.
Etkinliğe hukukçuların yanı sıra Kürt yazar ve araştırmacılar da katıldı.
Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü mezunları, Kılıçdaroğlu’ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde faaliyet gösteren Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nda (İSMEK) Kürtçe kursların açılmasını talep etti.
Katılımcılar, Kürtçe kurs projesinin Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi illerde de açılmasını istedi.
Kılıçdaroğlu ise, İBB’ye bağlı faaliyet yürüten İSMEK’te Kürtçe dil kurslarının hayata geçireceklerini ve Kürt dili mezunlarını orada istihdam edeceklerini söyledi.
Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşanmaması gereken birçok şeyin yaşandığını ve anadilde eğitim görmenin herkesin hakkı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de demokrasi var mı? Türkiye’de demokrasi yok. Kürt sorunu diyoruz, toplumsal sorun diyoruz ve bunu ancak siyasiler TBMM’nde çözer. Bununla ilgili 6 Haziran 2012’de bir dilekçe verdik. Bize siz bu işten anlamazsınız dediler. Tamam dedik siz çözün her türlü desteği vermeye hazırız dedik ama yine de çözemediler” dedi.
Kılıçdaroğlu, darbe anayasası ile yıllardır birikmiş sorunların çözülemeyeceğini dile getirerek, 12 Eylül ve 12 Mart darbe hukukundan arınmış, demokratik yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini kaydetti.
“Herkesin kendi dilinde yazması, çizmesi ve okuması doğal haktır” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şunları ekledi:
“Bu işi pedagogların çözmesi lazım, bir çocuk en iyi nasıl öğrenir, anadili ile başlayacak ve daha sonra diğer dilleri öğrenecek. Anadilde eğitime başlayan çocuk ileriki yaşlarda daha başarılı oluyor. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdiniz ve çoğunuz işsizsiniz. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirenlerde boşta geziyor. Ama siz farklısınız çünkü bu alanda ciddi bir boşluk var ve bu işin eğitimini, anadilde alfabeyi, yazmayı öğretecek olan sizlersiniz.
Kürt edebiyatı vardır. Kürtçe kadim bir dil. Kürtler dün ortaya çıkmış değil. Tarihsel derinliği olan bir kültürü vardır. Kürt edebiyatının, sinemasının, sanatının ve resminin olması lazım. Olacaktır zaten. Bunu ne engellemeye ne de ötelemeye kimsenin gücü yetmez. CHP olarak yerel yönetimlerde bu hizmeti vermek istiyoruz. Örneğin Kürtçe dil kurslarının yanı sıra Türkçe bilmeyen yaşlılara Kürtçe bilen sağlık personeli ile hizmet verebilecek bir çalışma yapacağız.”
Kaynak: Independent Türkçe